Een woordje uitleg bij de diverse soorten kwaliteiten waarmee kledij gemaakt wordt.

ACETAAT
Acetaat is een halfsynthetische vezel en is gemaakt uit chemisch veranderde cellulose. Acetaat is licht, maar toch stevig. Het materiaal lijkt sterk op natuurzijde, is zeer soepel, krimpt bijna niet, is kreukarm en snel droog. Acetaat gebruikt men vaak als voeringsstof of om andere stoffen lichter te maken.


ALPACA
de Zuid-Amerikaanse Vicuña-lama levert het glanzende, zijdeachtige haar dat de basis vormt van dit kostbare materiaal. Omdat alpaca een dicht, glanzend weefsel is, wordt het vrijwel uitsluitend gebruikt voor voeringen of voor hoogwaardige wollen stoffen, zoals damesjassen of kleedjes.

ANGORA
dit is een op speciale boerderijen gefokt konijnenras. De buik van dit knaagdier bestaat uit fijne haartjes, waarvan de zachte wol wordt gemaakt. Angorawol is erg warm en zacht, bijzonder aangenaam voor de huid en goed bij reumatische aandoeningen. Omdat angorawol zo gemakkelijk te verwerken is, wordt de wol vaak met schapenwol of synthetische vezels gemengd. In ieder geval moet u hiervoor diep in de buidel tasten, want de kleine konijntjes staan per jaar niet meer dan 250-500 gram wol af.

CUPRO
is een geregenereerde cellulosevezel van plantaardige oorsprong. Deze vezel lijkt erg op zuivere zijde qua glans en voorkomen. De lichte kleurschakeringen geven een chique uitstraling aan kleding uit cupro gemaakt.

DENIM
is afkomstig van het Franse “serge de Nîmes” (zaklinnen uit Nîmes, Frankrijk). Later sprak men over “de Nîmes”, wat algauw “denim” werd. Deze bijzonder sterke, gekeperde katoenen stof werd voor het eerst vervaardigd voor de veehoeders uit de Camargue. Tegenwoordig gebruikt men deze stof voor jeansbroeken.


FLUWEEL-VELOURS
Fluweel is net als de sterke spijkerbroek gemaakt van katoen. Daarmee houdt elke gelijkenis op. Als op het wasetiket van een fluwelen kledingstuk het wassymbool is vermeld, keer het dan eerst binnenstebuiten. Schud het kledingstuk na het centrifugeren goed los en laat het op een klerenhanger drogen. Schud het ook tussendoor een paar keer los om de vleug weer terug te krijgen in de stof. Bij het behandelen van vlekken kunt u beter geen kant-en-klare vlekverwijderaars gebruiken, want de vezels kunnen hierdoor losraken en het kledingstuk kan zo zijn glans verliezen.

GORE-TEX
deze moderne microvezel is tegen weer en wind net zo goed bestand als tegen een wasmachine. Als u tenminste de aanwijzingen op het wasetiket volgt. Dit gemakkelijk te onderhouden materiaal doorstaat zelfs een behoedzaam programma in de droogautomaat. Daarbij wordt in veel gevallen de impregneerlaag weer opgefrist.

JEANS
Het woord “jeans” komt van de Italiaanse stad Genua, Gênes in het Frans. De stof van spijkerbroeken wordt geweven met een schering die indigo gekleurd is, terwijl de draden van de inslag wit zijn. De blauwe verfsoort heette in het Frans “bleu de Gênes” (Genuaans blauw). Zo werd het “blue jeans” oftewel “jeans”. Die broeken kwamen via emigrantenschepen in Noord-Amerika terecht en werden daar aanvankelijk gedragen door arbeiders en cowboys. We schrijven eind 19e eeuw. In de 20ste eeuw veroverde de jeansbroek Europa. Voor het eerst was er een kledingstuk dat zowel door mannen als door vrouwen gedragen werd.

KASJMIER
in het ruige klimaat van het Himalaya-gebergte levert de kasjmiergeit één van de kostbaarste en duurste grondstoffen voor de textielindustrie. Slechts 100 tot 300 gram van het fijnste haar wordt per geit en per jaar losgekamd. Omdat kasjmierwol goed vocht opneemt en geleidt, wordt het vaak in dekbedden gebruikt. Bovendien is kasjmier de basis voor bijvoorbeeld sjaals, truien, kostuums, colberts en sokken. De reiniging is gelijk aan die van angorawol: een niet te warme handwas met een fijnwasmiddel.

KATOEN
warmte en vochtigheid zijn de ideale omstandigheden voor de teelt van deze natuurvezel. En tijdens een warme zomerdag is dit materiaal op zijn beurt ideaal voor de huid. Vrijwel geen enkele andere stof is zo onverslijtbaar en kan zo vaak in de machine worden gewassen als katoen.

LAMSWOL
lamswol is een bijzonder fijne wolsoort. Net als andere wolsoorten is het materiaal, als het tot een kledingstuk is verwerkt, bijzonder elastisch en sterk, als het tenminste bij het wassen op de juiste manier wordt behandeld. Hoge temperaturen zijn niet geschikt voor lamswol, evenmin als een droogautomaat, tenzij u een Miele-droger met een wolprogramma bezit. Let daarom op het wasetiket in de kleding. Vindt u daarop het symbool van een hand in een tobbe, dan kunt u uw lamswollen kledingstuk gerust aan het wolprogramma toevertrouwen.

LEDER
geen enkel ander materiaal heeft zoveel nuttige eigenschappen als echt leer. Het is niet alleen sterk, maar ook soepel, luchtdoorlatend en vormvast. Leer is bestand tegen weer en wind maar neemt wel het vocht van het lichaam op. Dit speciale materiaal vraagt om een speciale behandeling. Vooral zon en hitte zijn slecht voor leer. Het wordt hard en bros, suède verbleekt sneller. Droog vochtig leer niet bij de verwarming, maar op een klerenhanger in de buitenlucht. Regenvlekken gaat u met een rubberspons te lijf. Modderspatten en andere lichte vlekken verdwijnen met een zachte doek en handwarm water. Gebruik echter nooit middelen als terpentijn. Grote vlekken moeten door een specialist worden verwijderd.

LINNEN
Linnen is een luchtige stof die gemaakt wordt van vlas. Zuid-West Vlaanderen en ik het bijzonder de regio Wevelgem, Kortrijk zijn historisch gekend als de vlasstreek. De Leie, ook de golden river genoemd, werd vroeger gebruikt voor het ‘roten’ van het vlas. Het linnen wordt vooral in de zomer gedragen. Een kenmerk van linnen zijn de kreukels. Hoogwaardig linnen heeft een matte, prachtige glans en "kreukt voornaam". Om dat zo te houden, kunt u het beste de wasinstructies op het etiket volgen.

MERINOS
de Merinosschapen in Spanje leveren de gelijknamige wol. De wol is fijn, krult sterk en wordt voornamelijk gebruikt bij de productie van kamgaren. Bij het spinnen worden de korte haren gekamd, zodat een fijn, glad en lang garen ontstaat dat vooral wordt gebruikt voor lichtgewichtkostuums. De hoge kwaliteit van het garen herkent u aan de vermelding "zuivere scheerwol" op het wasetiket. Daar vindt u ook was- en droogadviezen voor deze wolsoort.

MOHAIR
van het fijne, golvende haar van de angorageit wordt een bijzonder zachte en glanzende wol gesponnen. Vaak wordt mohairwol ook verwerkt bij het veredelen van weefsels die uit zuivere scheerwol bestaan.

POPELINE
deze veredelde versie van het katoenweefsel is net zo makkelijk en stevig als gewoon katoen en wordt ook op dezelfde manier gewassen. Vlekken in popeline worden op dezelfde manier behandeld als in gewoon katoen. In ieder geval mag de kleding voor het verwijderen van de vlek niet stoffig zijn, omdat anders randjes kunnen ontstaan.

POLYESTER
fijne "kunststof draadjes" van polyester zijn goed bestand tegen scheuren en schuren. Daarom zijn ze bijzonder geschikt voor kreukherstellende textielsoorten. Ze kunnen op elke temperatuur in de machine worden gewassen, krimpen niet en kreuken nauwelijks. Bovendien houden ze van vettige vlekken: ze binden het vet sterker dan natuurvezels. Zo wordt vet bij samengestelde weefsels door het polyester beter geabsorbeerd en effectiever bestreden.

RAMEE KATOEN
de rameeplant uit het Verre Oosten levert fijne, vaste vezels. Ze veredelen de stevige katoen tot een zacht en fijn weefsel met een prachtige glans. Om deze glans te behouden en om ervoor te zorgen dat het weefsel tijdens het wassen niet krimpt, moet u kleding van ramee katoen voor de eerste wasbeurt een nacht lang laten inweken.

SCHEERWOL
niet alle wol mag "zuivere scheerwol" worden genoemd. Alleen de direct verwerkte, eerste schering van gezonde, levende schapen krijgt deze naam. In tegenstelling tot gewone wol hebben de vezels een natuurlijke glans. Zuivere scheerwol kreukt of vervilt niet snel en is over het algemeen goed in de machine te wassen. Op het wasetiket is met een internationaal bekend symbool aangegeven of het om zuivere scheerwol gaat. Daarnaast staan meestal alle belangrijke gegevens over de behandeling van deze natuurlijke stof vermeld.

VISCOSE
deze grondstof voor elegante en luchtige mode komt direct uit het bos: vurenhout en beukenhout zijn de basis van hoogwaardige viscose. Grof hout, stro en katoenresten worden chemisch opgelost en vervolgens tot zijdeachtig glanzende viscose gesponnen. Het materiaal onderscheidt zich door een hoge mate van kleurvastheid en is een natuurlijk bestanddeel van luchtige zomerkleding. Omdat het echter ook snel afgeeft en kreukt, moet u de stof voor de eerste wasbeurt in koud water inweken en na elke keer wassen direct op een klerenhanger laten drogen.

ZIJDE
de Aziatische moerbeiboom is het eigenlijke "thuis" van de zijderups. Hij levert de fijnste en kostbaarste ruwe vezels ter wereld. Zijde is lichter, zachter en toch sterker dan welke andere stof ook. Alleen motten en bacteriën komen niet graag in aanraking met dit bijzondere materiaal. Om de exclusieve uitstraling te behouden, moet zijde uiterst zorgvuldig worden behandeld. Van vochtige stoom moet zijde net zo weinig hebben als van sterk zonlicht. Zijde is luchtig en heeft ook in de kledingkast ruimte nodig.